Käytetyn vaipan kunto

Kohteesta VaippaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaipan kuntoa on vaikea määritellä yksiselitteisesti. Jollekin imussaan oleva toimiva vaippa on hyväkuntoinen. Joku voi olettaa näin kuvaillun vaipan olevan uudenveroinen. Tässä alustavaa suuntaa antava asteikko:

  • uusi: käyttämätön, ei edes käyttöönottopesty
  • uudenveroinen: käyttöönottopesty, kerran kokeiltu ja pesty
  • hyvässä käytetyssä kunnossa: toimiva, kunto ja mahdolliset ongelmat on eritelty
  • jotakin muuta: kunto ja ongelmat on eritelty

On luonnollista, että kestovaippa kuluu käytössä ja jatkuvissa pesuissa. Seuraavassa on lueteltu joitakin asioita joihin kiinnittää huomiota.

Vinkki: jos et osaa itse korjata vaippoja, osa vaippojen myyjistä, ompelijoista tai jälleenmyyjistä korjaa vanhoja vaippoja edullisesti. He vaihtavat niin tarrat, kuminauhat kuin nepparitkin tarpeen vaatiessa, ja vaipat voi välittää heille myös postitse.

Kiinnitys

Tarranauhat eli lyhyemmin tarrat ovat alkuun ärhäkät, sitten napakat, toimivat ja lopulta ne eivät pidä. Koukkupuoli on yleensä helpommin vaihdettavissa kuin pehmeä puoli. Testata voi vaikkapa toisen vaipan hyvin toimivalla tarralla. Harmaantuminen on ihan normaalia.

Muoviset KAM-nepparit saattavat joskus murtua irti tai tulla joustavasta kankaasta läpi. Neppareiden kuuluu napsahtaa kiinni. Neppareita ei kannata avata kylmänä murtumisvaaran vuoksi, esimerkiksi jos ne on haettu juuri ulkoa pakkasesta postilaatikosta.

Kuminauhat

Vaipoissa on yleensä useammallakin puolella kuminauhoja, jotka venyvät käytössä. Kuminauhat ovat alkuun napakat, sitten toimivat, venyneet ja lopulta kuolleet. Kuminauhat voivat kuolla myös pitkäaikaissäilytyksessä. Kuminauhat voi olla helppo vaihtaa jos ne ovat kujissa tai saumassa, mutta työläämpi jos ne ovat sisällä taskussa tai kankaiden välissä.

Sisävaipoissa kuminauhojen joustavuus ei ole yhtä oleellista, koska niihin tulee kosteussulku päälle.

Kosteussulku

PUL-kankaaseen laminoitu kalvo saattaa lähteä irti tai mennä rikki. Irtonainen kalvo ei välttämättä ole ongelma, kunhan se on ehjä. Tahmea kalvo vaan tapaa mennä nopeasti rikki irtonaisena. Kalvo menee monesti ensin rikki haarasta ompeleen kohdalta.

Villan osalta on hyvä tietää, onko tai milloin viimeksi on lanoliinitettu. Huopuminen poistaa villan joustavuutta ja imukykyä, joten huopumisen määrä on hyvä tietää.

Sisäpinta tukossa

Taskuvaipan sisäpinta voi mennä tukkoon, jolloin se ei läpäise nestettä. Tämä aiheutuu yleensä pesuaine- tai rasvajäämistä. Vaippa on yleensä mutta ei välttämättä aina avattavissa. Sama ongelma voi aiheutua siitä, että kuivaliinaneulos on ommeltu vaippaan väärinpäin.

Kankaan kuluminen

Jos kankaat hiutuvat todella ohuiksi, niiden imukyky saattaa hävitä olemattomiin. Villaiset housut ja imut voivat puolestaan huopua imukyvyttömiksi.

Useimmat kulumisen merkit ovat vain esteettisiä, eivätkä ne vaikuta vaippojen toimintaan. Kuivaliinaneulokseen ja coolmaxiin on saattanut tulla langannousuja, varsinkin jos ne ovat joutuneet kosketuksiin tarrojen kanssa. Sisävaippoihin tulee yleensä kulumaa kohtaa, josta pesutarra käännetään kiinni. Fleece voi tukkeentua, mutta sen saa avattua joko kuumalla pesuohjelmalla tai pesemällä tiskiaineella ja -harjalla.

Jos villahousut ovat lainassa toisessa kotitaloudessa, ne ostaa käytettynä tai kotona varastosta löytyy reikiintyneitä vaatteita, voi villahousuja varautua säilyttämään pakastimessa kaksi viikkoa. Kahden viikon pakastuksessa mahdolliset villatuholaiset kuolevat. Jotkut pakastavat 2+2 viikkoa sulattaen muutamaksi päiväksi välissä, jotta mahdolliset munat kuoriutuvat ja kuolevat seuraavassa pakastuksessa.