Iho-ongelmat

Kohteesta VaippaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Iho-ongelmat voivat johtua monesta syystä:

  • Ensimmäisenä kannattaa muistaa ilmakylvyt. Anna lapsen olla ilman vaippaa aina kun mahdollista. Lapsi nauttii tästä käytitte kestoja tai kertsejä.
  • Käytössä oleva pesuaine voi olla allergisoivaa. Tämän vuoksi kaikelle vauvapyykille suositellaankin hellävaraisia ja hajusteettomia pesuaineita. Myös pesuaineen annostelu kannattaa tarkistaa. Monesti paketin ohjeistus neuvoo käyttämään ainetta liikaa. Yleensä ihan parin ruokalusikallisen verran ainetta riittää paremmin kuin hyvin. Liika aine jää pesukoneeseen ja vaatteisiin ja tätä kautta sekä rikkoo konetta että ärsyttää ihoa.
  • Vaipan sisäpinta voi olla lapselle sopimaton. Useimmiten ollaan herkkiä keinokuiduille kuten fleecelle tai coolmaxille, mutta yhtälailla toiset eivät kestä märkäpintaisia vaippoja kuten eri joustofroteet. Kannattaa kokeilla jättää tietynlaiset sisäpinnat hetkeksi pois käytöstä ja seurata, paraneeko tilanne.
  • Etenkin taskuvaipoissa olevat ohuet kankaat voivat ärsyttää ihoa, ja silloin voi etsiä puuvilla- ja bambusisäpinnalla olevia vaippoja tai pyytää niitä suoraan ompelijalta. Ompelua voi harrastaa myös itse.
  • Liian tiukka vaippa voi aiheuttaa ihottumaa ja punoitusta jalansuissa ja vyötäröllä. Joskus vaippapaketista tulee todella paksu, ja silloin iho joutuu puristuksiin, vaikka vaippa puettaisiin väljäksi. Tällöin apuna voivat olla uudenlaiset imupaketit, tai esim. hybridivaippa.
  • Jotkut materiaalit imevät jonkun verran pissaa, ja pääsevät ärsyttämään ihoa. Esimerkiksi joustokanttinauha eli FOE on monien kuorivaippojen jalansuissa ja vyötäröllä, ja sitä käytetään usein napakoissa taskuvaipoissa, mutta se imee nestettä itseensä. Näin pissa voi päästä ärsyttämään ihoa. Osa PUL-kankaista on pehmoisempaa ja joustavampaa, ja se voi tihkua kosteutta etenkin kuminauhakujien lähellä, jos vaipan imut ovat tulleet aivan täyteen. Silloin voi myös aiheutua ihottumaa jalanteihin ja vyötärölle. Märkäpintaisten taskujen kanssa kuminauhakujissa voi olla ihottumaa, koska kuminauha painaa kostean kankaan kiinni ihoon, ja silloin vaihtoväli kannattaa pitää riittävän tiheänä.
  • Sisäpintaan on tarjolla hoitoliinoja: silkki ja villa. Kaikkein hellin on silkkiliina, joka on joustavaa silkkineulosta. Silkkiliinaa voi käyttää myös kertakäyttövaipasta ärtyvällä iholla kestovaippailun ohella. Toinen mahdollisuus on kestovaipan villainen hoitoliina, jota sitäkin voi kokeilla myös kertakäyttövaipoissa, jos yöllä tai pitkillä väleillä lapsen iho tuntuu ärtyvän vaipassa kuin vaipassa. Sekä villa että silkki sisältävät öljyjä, jotka hoitavat ihoa. Ne on helppo pestä nopeasti käsin ja ne kuivuvat äkkiä uuteen käyttöön, joten niitä riittää muutama - ei tarvita yhtä montaa, kuin koko vaippavarasto.
  • Puristavien jalanteiden tai herkästi ärtyvien nivustaipeiden kanssa voi toimia hengittävä kuori. Mikäli villakuori ei toimi tai tuntuu päästävän kosteutta läpi, voi kokeilla gDiapers-hybridivaippaa. Sen kuoriosa on hengittävää tekstiiliä ja kosteussulku on vain imun alla, jolloin itse vaippa on vyötäröltä ja reisistä hengittävää tekstiiliä.
  • Kesäkuumalla vaippa-alueen iho on herkempi ärtymään vaipassa kuin vaipassa. Ensiapuna ehdottomasti ilmakylpemistä ja vaipan vaihtoa usein.
  • Joskus nepparit ja tarrat edessä pääsevät ärsyttämään lapsen mahaa. Sivutarrat ja sivunepparit löytyvät monen valmistajan malleista, ja ainakin Kanto-Takatasku- ja gDiapers-vaipoissa on taakse selkäpuolelle kiinnitettävät tarrat.

Talkkia ja muita vastaavia valmisteita voi koittaa käyttää myös. Talkki imee itseensä myös hajuja ja epäpuhtauksia, jos lapsen iho on herkkä bakteereille tai sienille. Apteekista ostettava Mitosyl-voide tehoaa monesti kaikkeen vaippa-alueen iho-ongelmaan. Sinkkirasvoja, Bepanthenia tai Ceridal-öljyn tyylisiä hoitovoiteita käytettäessä on hyvä tarkistaa aika ajoin, ettei vaippojen pinta mene tukkoon; öljyt vaativat välillä kuumemman pesun, jotta liukenevat irti kuiduista, ja keinokuituihin joutuu toisinaan tekemään fairy- tai sitruunahappopesun, koska ne tukkeentuvat rasvasta.