Hoikan lapsen vaipatus

Kohteesta VaippaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hoikka lapsi tarvitsee erityishuomiota vyötärön ja lahkeensuiden kanssa. Monesti hoikalle lapselle on vaikea pukea tuhtia vaippaa ilman, että vaipasta tulee erityismuhkea. Tällöin sisävaippa ja kuori on ohut yhdistelmä, koska sisävaippa puetaan napakasti mahdollisimman lähelle ihoa ja vartaloa; taskuvaipan pito on parempi silloin, kun vaippa on vähän löysä.

Jos sisävaipat eivät tunnu mukavilta, on taskuvaipoissa valinnanvaraa myös hoikille. Eri valmistajien vaippoja voi aluksi jopa lainata tai hankkia käytettynä testiin 1kpl kerrallaan, jotta vauvalle löytyy vaippa, joka istuu kuin hansikas.

Pikkuvauvalle on tärkeää löytää vaippa, jossa kuminauhat istuvat napakasti vauvan nivusiin, ei reisien päälle. Jos vaippa ei pysy reiden juuressa, tulee herkästi ohivuotoja tai vauvan vaatteet kastuvat sisäpinnan kosteudesta. Joissain vaipoissa on säädettävä reikäkuminauha, jolla vyötärö ja reisiaukot saadaan toimimaan. Yhdenkoon vaipoissa on nepparit, joita voi M- ja L-koossa pitää jalasta tiukemmalla kuin imuosasta. Usein yhdenkoon vaipoista löytyy paljon säätövaraa hoikille ja pulleille lapsille, koska suunnittelussa on yritetty ottaa huomioon lapsen kasvun eri vaiheet ja myös erilaisten lasten mallit.

Villahousuja voi käyttää päällyshousuina koko ajan, ellei niihin tule kakkavahinkoja.

Hoikan vauvan tarpeisiin voi olla hyvä käyttää ohuita tiimaimuja, joita voi eri materiaalista tehtynä laittaa useamman päällekkäin. Tällöin osa imuista on hyvä olla bambua tai hamppua tai niiden sekoitetta, joka imee paljon ja ei päästä vettä ulos puristuessaan. Kun imuissa on käytössä erilaisia kuituja, ne levittävät kosteuden paremmin ympäri vaipan imua ja pitävät nesteen sisässään, ja lapsen päälle ei tarvitse pukea niin paksua pakettia.