Vaippamyytit

Kohteesta VaippaWiki
Versio hetkellä 27. tammikuuta 2015 kello 20.32 – tehnyt Satku (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Myyttejä kertakäyttö- ja kestovaipoista.

Kestovaippa haittaa kävelemään oppimista. Kuinka vanha keksintö se kertakäyttövaippa olikaan? Leveä asento on tukevampi seisomaan opetellessa, riippumatta vaipasta. Liikkeelle lähtö on yksilöllistä. Löysälonkkaisille leveä vaippa on jopa parempi. Kertakäyttövaippakaan ei ole ohut kun se on kastunut. Tutkimustietoa aiheesta ei VaippaWikin tietojen mukaan ole.

Kestovaipat on hankalia pukea. Nykyaikaiset kestovaipat on ihan yhtä hankalia pukea kiemurtelevalle lapselle kuin mikä tahansa muukin pukine. Lapsi saattaa olla yhteistyökykyisempi, jos saa valita vaipan värin tai kuosin.

Kestovaippoja ei voi käyttää päiväkodissa. Tottakai voi, päiväkoti ei päätä vaipoista jollei tarjoa niitä. Positiivinen asenne ja yhtenäinen setti kestovaippoja yleensä edesauttaa asiaa. Vaipoista on tehty vertaileva tutkimus, jossa havaittiin ettei vaippatyypillä tai vuodenajalla ole tilastollista vaikutusta ilmaan siirtyvien epäpuhtauksien määrään.

Kestovaipat haisevat enemmän kuin kertakäyttöiset. Yleensä kertakäyttövaippa ovat melko voimakkaan tuoksuisia jo käyttämättömänä ja lemahtavat heti kakan tultua. Kestovaippa on puhtaana hajuton ja kakankin se paljastaa yleensä viiveellä, ellei lapsi asiasta kerro. Likainen kestovaippa ei haise kuivatettuna, kunhan kiinteät tuotokset on huuhdottu pöntöstä alas. Kertakäyttövaippojen roskiksen aromi on usein varsin muheva.

Kestovaipat ovat epähygieenisiä. Pöpöt kuolevat kuudessakymmenessä asteessa, joten puhdas kestovaippa on puhdas siinä missä vaikkapa puhdas lakanakin. Kestovaippoja ja muuta kuudenkympin tai keittopesun vaativaa voi hyvin pestä samassa koneellisessa.

Kestovaipan takia kuivaksi oppiminen hidastuu. Kuivaksi oppiminen ja valmius siihen on yksilöllistä. Kertakäyttövaippa tuntuu aina kuivalta lapsen ihoa vasten, kestovaippoja ja harjoitteluhousuja on myös märkäpintaisia. Kaikkia lapsia tosin märkyys tosin ei voisi vähempää kiinnostaa. Tutkimustietoa aiheesta ei VaippaWikin tietojen mukaan ole.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa VaippaWikiä laajentamalla artikkelia.