Vaipan kiinnitystavat

Kohteesta VaippaWiki
Versio hetkellä 5. helmikuuta 2015 kello 11.04 – tehnyt Satku (keskustelu | muokkaukset) (ensimmäinen versio)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

On monta tapaa saada vaippa pysymään kiinni ja omalla paikallaan. Mikään tapa ei ole toista huonompi kunhan se hoitaa tehtävänsä. Tälle sivulle on koottu eri tapojen ominaisuuksia ja eroavaisuuksia.

Yleisimmät kiinnitystavat lienevät tarranauha ja KAM-nepparit. Nauhavaipat sidotaan naruilla lapsen ympäri. Vaipassa ei tarvitse olla kiinteää kiinnityskeinoa, esimerkiksi näpsy, pätkä maalarinteippiä tai pelkkä vaippakuori soveltuu harson tai vastasyntyneen vaipan kiinnittämiseen.

Vaippa voidaan kiinnittää edestä, sivuilta tai takaa, tai se voi olla housumallinen.

Tarranauhat

Tarranauhat kuluvat ja harmaantuvat käytössä. Harmaantuminen ei suoraan tarkoita, etteivätkö tarrat olisi ärhäkät. Kulumisen välttämiseksi tarranauhoja ei kannata avata märkinä, esimerkiksi silloin kun ne tulevat pesukoneesta. Tarrat voivat tarttua takertua toisiinsa pesukoneessa ja aiheuttaa esim. kuivaliinaneulokseen langannousuja, joten kannattaa käyttää pesutarroja.

Tarrat on nopea kiinnittää ja niissä on "portaaton säätö", toisin kuin nepeissä. Myös lapsi voi oppia avaamaan tarrat, joten huomio on hyvä suunnata pienestä pitäen pois vaipan räpläämisestä.

Tarranauhat kiinnitetään ompelemalla, joten ne on melko helppo korjata tai vaihtaa.Kun tarrat kuluvat, voi olla että tarvitsee vaihtaa vain toinen puoli, tyypillisesti se koukullinen. Myös pehmeä puoli on vaihdettavissa, jota varten esimerkiksi etukiinnitteisestä taskuvaipasta kannattaa purkaa yläreunan sauma. Joissakin tarroissa on valmistusvika, jonka takia ne käpristyvät pesussa (esim. äitiyspakkauksen vihreä Muksut® taskuvaippa. Aplix-merkkinen tarra on hyvää ja vaippakäytössä kestävää.

KAM-nepparit

Nepparit kuluvat pesuissa ja käytössä vähemmän kuin tarranauha. Vanhetessaan nepparitkin voivat kulua, jolloin kiinnitettäessä ei enää kuulu napsahdusta. Muoviset KAM-nepparit eli nepit rikkoontuvat helpommin jos ne avataan kylmänä, esimerkiksi odoteltuaan talvella ulkona postilaatikossa. Nepparin alla kannattaa olla tukikangas. Neppari voi silti tulla kankaasta läpi, esimerkiksi venyvästä bambujoustofroteesta.

Nepparit on hitaammat kiinnittää kuin tarrat, varsinkin jos niitä on kaikkiaan kuusi tai jopa kahdeksan. Alempi rivi eli reisinepparit pitävät jalansuun tiukkana myös hoikemmilla lapsilla. Nepparit on kuitenkin helppo kiinnittää aina samaan hyväksi havaittuun säätöön vaikka lapsi ei pysyisikään vaippaa vaihdettaessa paikallaan, lisäksi vaippapa päiväkodin hoitajia varten pohjanepparit voi vaikkapa värittää tussilla. Lapsen ei ole helppo irrottaa neppareita, toisin kuin tarranauhoja.

Yleensä vaipoissa käytetään koon 20 eli T5 neppareita, joiden halkaisija on puoli tuumaa eli 12,4 millimetriä. Nepparit kiinnitetään pihdeillä tai pressillä puristamalla kaksi osaa yhteen. Monelta paikkakunnalta löytyy vähintäänkin TSI-vaipantekijöitä joilla on nepparipihdit, lisäksi joihinkin vaippayrityksiin voi postittaa rikkinäisen vaipan nepitettäväksi.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa VaippaWikiä laajentamalla artikkelia.