Prefold-vaipat

Kohteesta VaippaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mikä on prefold?

Prefold-vaippa on valmiiksi kolmeen osaan ommeltu yleensä puuvillainen vaippa. Myös muita luonnonkuituja suositaan paljon prefoldeissa, etenkin ulkomaisten vaippakauppiaiden valikoimissa. Joissakin prefold-vaipoissa on mikrokuituinen keskusta. Se on ohut ja imukykyinen, kestää usein teollisen kuuman pesunkin ja kuivuu nopeasti kotioloissa.

Prefold tulee englannin sanoista "etukäteen taiteltu", eli vaippa muistuttaa valmiiksi taiteltua harso- tai flanellivaippaa. Lisätaitoksia tarvitaan vain vähän, eli vaippa on helppokäyttöinen, mutta tuhti imukerros on usein pelkkää harsoa tehokkaampi. Vaippa on suorakaiteen muotoinen, ja sen keskellä kulkee paksumpi imuosa reunojen ollessa ohuet. Näin ollen vaippa on keskeltä tukeva ja imuosa pysyy hyvin kasassa, ja reunat saa taiteltua lapsen päälle jopa tiiviimmin kuin sisävaipan tai harsovaipan, eikä vaippa falskaa jalanteistä.

Prefold-vaippoja on useassa koossa vastasyntyneestä taaperoon, ja ne ovat edullisuuden ja helppokäyttöisyyden takia hinta-laatusuhteeltaan erittäin suosittuja mm. Australiassa, Amerikassa ja Iso-Britanniassa.

Käyttö

Prefold-vaippojen taitteluohjeita on sekä Taittelut-sivulla että erittäin runsaasti YouTube-videoissa. Prefold taitellaan tiiviisti lapsen päälle ja kiinnitetään yleensä näpsyllä tai muulla hakasella, ja päälle laitetaan kuorivaippa tai villahousut. Jotkut kuorivaipat on suunniteltu nimenomaan prefold-vaipoille, jolloin vaipan saa kuoren avulla kiinni hyvin lapsen päälle myös ilman näpsyä.

Prefold-vaippa käy mainiosti taskuvaipan täytteeksi.

Prefold-vaipalla voi täyttää myös esim. gDiapers-hybridivaipan, ja sen voi taitella myös taskuvaipan päälle, jolloin tasku toimii kuorena ja sisäpuolelle jää pehmeä luonnonkuituinen imu.

Hankinta

Prefold-vaippoja ovat esimerkiksi Bambino Mio, Econobum ja Flip.

Prefold-vaippoja pystyy tekemään myös itse, ja hyviä materiaaleja ovat harsot, pyyhkeet, harva puuvillamusliini, keittiöpyyhkeet ja pikkupyyhkeet ym., joiden pintaan näpsy tarttuu hyvin. Imu- ja sisäpuolena voi käyttää myös flanellia, mutta flanellipintaan ei näpsy tartu.