Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaipan kiinnitystavat

539 merkkiä lisätty, 5. helmikuuta 2015 kello 22.20
ei muokkausyhteenvetoa
On monta tapaa saada vaippa pysymään kiinni ja omalla paikallaan. Mikään tapa ei ole toista huonompi kunhan se hoitaa tehtävänsä. Tälle sivulle on koottu eri tapojen ominaisuuksia ja eroavaisuuksia.
Yleisimmät kiinnitystavat lienevät tarranauha ja KAM-nepparit. [[Nauhavaippa|Nauhavaipat ]] sidotaan naruilla lapsen ympäri. Vaipassa ei tarvitse olla kiinteää kiinnityskeinoa, esimerkiksi [[näpsy]], pätkä maalarinteippiä tai pelkkä [[vaippakuori]] soveltuu harson tai vastasyntyneen vaipan kiinnittämiseen.
Vaippa voidaan kiinnittää edestä, sivuilta tai takaa, tai se voi olla housumallinen.
== Tarranauhat ==
 
[[Tiedosto:Sisätaskuvaippa.jpg|thumb|right|Tarrakiinnitteinen vaippa]]
Tarranauhat kuluvat ja harmaantuvat käytössä. Harmaantuminen ei suoraan tarkoita, etteivätkö tarrat olisi ärhäkät. Kulumisen välttämiseksi tarranauhoja ei kannata avata märkinä, esimerkiksi silloin kun ne tulevat pesukoneesta. Tarrat voivat tarttua takertua toisiinsa pesukoneessa ja aiheuttaa esim. [[kuivaliinaneulos|kuivaliinaneulokseen]] langannousuja, joten kannattaa käyttää [[pesutarrat|pesutarroja]].
Tarrat on nopea kiinnittää ja niissä on "portaaton säätö", toisin kuin nepeissä. Myös lapsi Tarrat on luonteva vaihtoehto kertakäyttöisiin teippivaippohin tottuneelle vaipattajalle, kuten vaikka päiväkodin hoitajalle. Lapsi voi oppia avaamaan etupuolella olevat tarratja riisumaan vaipan, joten huomio on hyvä suunnata pienestä pitäen pois vaipan räpläämisestä.
Tarranauhat kiinnitetään ompelemalla, joten ne on melko helppo korjata tai vaihtaa.Kun tarrat kuluvat, voi olla että yleensä tarvitsee vaihtaa vain toinen koukullinen puoli, tyypillisesti se koukullinen. Voit testata tarrojen toimivuutta kokeilemalla miten uusi tarranauha tarttuu vaipan tarroihin. Myös pehmeä puoli on vaihdettavissa, jota . Tätä varten esimerkiksi etukiinnitteisestä taskuvaipasta kannattaa purkaa yläreunan sauma. Joissakin tarroissa on valmistusvika, jonka takia ne käpristyvät pesussa (esim. äitiyspakkauksen vihreä [[Muksut® taskuvaippa]]. Aplix-merkkinen tarra on hyvää ja vaippakäytössä kestävää.
== KAM-nepparit ==
 
[[Tiedosto:Alvababy taskuvaippa OS 4.0 ulkopuoli.jpg|thumb|right|Nepparikiinnitteinen vaippa]]
Nepparit kuluvat pesuissa ja käytössä vähemmän kuin tarranauha. Vanhetessaan nepparitkin voivat kulua, jolloin kiinnitettäessä ei enää kuulu napsahdusta. Muoviset KAM-nepparit eli nepit rikkoontuvat helpommin jos ne avataan kylmänä, esimerkiksi odoteltuaan talvella ulkona postilaatikossa. Nepparin alla kannattaa olla tukikangas. Neppari voi silti tulla kankaasta läpi, esimerkiksi venyvästä bambujoustofroteesta.
Yleensä vaipoissa käytetään koon 20 eli T5 neppareita, joiden halkaisija on puoli tuumaa eli 12,4 millimetriä. Nepparit kiinnitetään pihdeillä tai pressillä puristamalla kaksi osaa yhteen. Monelta paikkakunnalta löytyy vähintäänkin TSI-vaipantekijöitä joilla on nepparipihdit, lisäksi joihinkin vaippayrityksiin voi postittaa rikkinäisen vaipan nepitettäväksi.
{{Tynkä}}Nepparivaipan voi muuntaa tarravaipaksi kiinnittämällä neppeihin [https://www.facebook.com/groups/snaplix/ sopivan setin tarroja].
[[Luokka:Vinkit]]
450
muokkausta

Navigointivalikko